For a healthy horse - Sportmassage by Ellen Schüpstuhl
+31 (0)6 238 14890 info@forahealthyhorse.nl

Is jouw paard onzeker of angstig?

Of zit hij niet lekker in zijn vel?

Loopt je paard onregelmatig?

Met de massage zorg ik ervoor dat jouw paard zich fysiek en mentaal weer sterk voelt.

Jouw paard verdient het om goed in zijn vel te zitten

Van nature is een paard een vluchtdier, er heerst dus altijd spanning in hem. Maar als hij de spanning niet kwijt komt gaat hij compenseren. Paarden zijn meesters in compenseren. Het is dan ook heel moeilijk om te zien of te voelen wanneer het paard compenseert.

Het begint vaak met lichte signalen, het paard kan in verzet gaan, of het kan tot een blessure leiden. Als het paard zich verzet kan het gaan bokken, wegrennen, scheef lopen, of het paard doet helemaal niets meer. En zo kom je van de regen in de drup.

Een goed bewegend paard zit lekkerder in zijn vel en voelt zich fysiek en mentaal beter.

Met de sportmassage zorg ik ervoor dat jouw paard zich weer beter bewegen kan. Ik haal de spanning uit het lichaam waardoor hij zelfverzekerder wordt, hij meer zelfvertrouwen krijgt en letterlijk beter in zijn vel gaat zitten.

Wie behandelt jouw maatje dan?

Ik ben Ellen Schuepstuhl, een paardenliefhebber in hart en nieren. Geboren augustus 1979 en samen met mijn gezin woonachtig in Duitsland. Mijn liefde voor de paarden begon al als kind. Door bij verschillende privé-stallen gereden te hebben, heb ik veel ervaring opgedaan wat het verzorgen en rijden van paarden betreft. Hierdoor heb ik al ontzettend veel paarden dressuurmatig gereden. Ervaring met springen en het aanleren van paarden heb ik ook.

Momenteel rijdt ik twee merries van mijn ouders onder het zadel. Beide dames zijn een kruising tussen Arabier x Fries (Arabofries) en worden zowel in het enkel en dubbelspan ingezet . Mijn ouders zijn fanatieke menners en maken mooie koetsentochten ‘just for fun’. Mijn oudste dochter is ook besmet met het paardenvirus en gaat regelmatig mee naar opa en oma.

Als kind wist ik al dat ik met paarden wilde werken. Ondanks mijn buikgevoel volgde ik het goed bedoelde advies van mijn ouders op, waardoor mijn weg naar mijn loopbaan geheel anders verliep.

Mijn verlangen om toch naar mijn buikgevoel te luisteren bleef mij achtervolgen. Omdat het paardenlichaam mij erg fascineerde, wilde ik graag als paardentherapeut aan de slag. Om mijn passie met mijn werkbaan te kunnen combineren ben ik in 2012 met de opleiding sportmasseur voor paarden gestart. Jaarlijks volg ik cursussen om mijzelf bij te scholen.

Het mooie, van de weg die ik tot nu toe bewandeld heb, is dat ik nu heel goed weet wat ik wil. Ik wil jou en jouw maatje zo goed mogelijk helpen.

Wat kun je van een behandeling verwachten?

Beweging in stap & draf

Na de kennismaking met jou en jouw paard kijk ik hoe het paard zich beweegt in stap en draf. Hierdoor kun je goed het verschil zien in de bewegingen voor en na de behandeling. Verder let ik op de stand van het paard, of het paard recht staat of misschien op bepaalde plekken scheef is in het lichaam.

Etherische olie

Voordat ik dan met de behandeling begin, kijk ik of jouw paard behoefte heeft aan een etherische olie, om hem lichamelijk of mentaal nog extra te ondersteunen. Ik zoek een flesje olie uit waarvan ik denk dat jouw paard op dat moment behoefte aan heeft en houdt dit onder zijn neus en laat hem vervolgens eraan ruiken. Uit zijn reactie zal dan blijken of hij behoefte heeft aan deze olie. Dan doe ik een paar druppels op mijn hand en laat hem eraan snuffelen of likken. De etherische oliën zijn heel breed inzetbaar. Bijvoorbeeld bij een sensibel paard, voor stabielere hoeven, ondersteuning van het immuunsysteem en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook voor honden, katten of ons zelf zijn etherische oliën een hele fijne en natuurlijke ondersteuning voor het lichaam. Ik maak gebruik van de etherische oliën van Young Living. Wil je graag meer weten over het inzetten van etherische oliën bij paarden of voor jezelf dan klik snel hier.

Verschillende massagetechnieken

Vervolgens start ik met het masseren van het paard. Tijdens de massage kijk ik welke behandeling het paard nodig heeft. Ik voel het paard na om te kijken of er spierproblemen zijn zoals te veel spanning in een spier, extra gevoeligheid, warmteverschil of verklevingen. Hierbij pas ik verschillende handgrepen en massagetechnieken toe om de spieren en het bindweefsel los te maken en meer beweging in het paard te krijgen.

Drukpunten behandelen 

Spieren hebben drukpunten en elke spier heeft zijn eigen drukpunten. Deze punten neem ik allemaal mee tijdens de behandeling. Wanneer ik op een plek kom waar een afwijking zit dan behandel ik deze meteen. Als er op een bepaalde plek veel spanning is waar ik met de algemene palpatie niet door kom, neem ik een massagegriffel uit edelsteen om extra druk uit te kunnen oefenen. Omdat edelstenen bekend staan om hun helende werking, werk ik tijdens de massages ontzettend graag met verschillende soorten stenen. Paarden reageren heel positief op edelstenen.

Deep tissue massage & lichte vingerdrukmassage

De verschillende massagetechnieken waarvan ik gebruik maak tijdens de behandeling bestaan uit een deep tissue massage of een lichte vingerdrukmassage. Een deep tissue massage is een krachtige massagevorm die een diepe uitwerking heeft op het lichaam. Bij deze massage ligt de nadruk vooral op de spieren en het bindweefsel rondom de spieren. Bij de lichte vingerdrukmassage ligt de nadruk op de drukpunten langs de meridiaanlijnen, meridianen zijn een netwerk van energiebanen die door het lichaam stromen. Deze techniek zorgt ervoor dat de energie in het lichaam weer gaat stromen en het lichaam zich hierdoor weer zelf hersteld.

Stretchen & mobiliseren

Tussen de massagetechnieken door laat ik het paard stretchen en mobiliseren. Dit helpt het paard er bewust van te maken waar hij toe in staat is en wat hij met zijn lichaam kan, waardoor hij betere prestaties aflevert. Het paard gaat soepeler bewegen, je ziet meteen verschil in de reikwijdte en beweging van het paard. Het zorgt voor een betere balans en als masseur krijg ik een beter beeld van de mobiliteit van het paard.

Guasha: bindweefselmassage

Zonder bindweefsel zou het lichaam van het paard uit elkaar vallen. Bindweefsel wordt ook wel fascia genoemd. Dit is een vlies dat het gehele lichaam verbindt. Fascia heeft een soort geheugen, het slaat alles op waardoor het kan aanspannen en ontspannen. Een verstoorde spanning op het fascia belemmert de lichaamshouding en de beweging. Afhankelijk van wat ik tijdens de behandeling tegenkom kan ik inschatten om welke lijn dat het gaat en deze dan met een Guasha steen behandelen. Guasha massage is een schraaptechniek met een daarvoor bestemde Guasha steen uit edelsteen. Dit zorgt voor een betere bloedsomloop en afvoer van afvalstoffen. Een andere mooie aanvulling is het tapen van deze fasciale lijn.

 

Naar de oorzaak van het probleem

Ik benader het paard altijd holistisch dat wil zeggen in zijn geheel. Dus ik masseer het gehele lichaam, maar ik kijk ook naar andere factoren zoals; huisvesting, welke uitrusting dat gebruikt wordt, welk voer dat hij krijgt, welk werk dat er met hem gedaan wordt, alles wat er nodig is om het paard in zijn beste conditie te brengen. Hierdoor kan het ook voorkomen dat ik jou soms adviseer om een andere specialist te contacteren zoals bijvoorbeeld een paardentandarts hoefsmid of een paardenfysiotherapeut.

Door het paard meerdere malen achter elkaar te behandelen, behaal je het meeste resultaat los van wat er met het paard gedaan wordt.

In welke situaties kun je een massage inzetten?

 

Als het paard erg onrustig of gespannen is, of als het stress heeft.

Om je paard te onderhouden, apk voor het paard.

Bij zwellingen rond de gewrichten, temperatuurverschillen, of als het paard kreupel loopt.

Bij problemen tijdens het rijden, moeite met overgangen en buigingen.

Als het paard erg stijf is, sloom is of niet op gang komt, of geen plezier heeft in het rijden.

Wanneer je paard slecht gehumeurd is tijdens het poetsen, opzadelen, of als je de stal binnen komt.

Bij spier gerelateerde problemen.

Om blessures te voorkomen.

Voorafgaand aan een wedstrijd of een grote inspanning, om het paard voor te bereiden. Of achteraf na een grote inspanning om verzuring te voorkomen en afvalstoffen beter af te voeren.

Bij verlies van spiermassa, bijvoorbeeld bij oude paarden of als het paard langere tijd heeft stil gestaan.

Wat kun je met een massage bereiken?

 

Het zorgt voor een goede bloedsomloop, waardoor het paard beter herstelt van ziektes, ongevallen of blessures.

Verklevingen en blokkades worden opgeheven waardoor het paard zich weer soepeler beweegt.

Het paard wordt zich weer bewust van het functioneren van het lichaam.

Sportmassage zorgt voor ontspanning en vermindert stress, waardoor het paard beter in zijn vel zit.

Bindweefsel wordt gerekt en gestrekt waardoor zich minder verklevingen vormen en waardoor het paard meer bewegingsvrijheid heeft.

Het stimuleert de circulatie van het lymfestelsel en versnelt de verwijdering van afvalstoffen.

Het vermindert spierkrampen, waardoor het paard vloeiender beweegt en het vermindert ontstekingen en zwellingen in gewrichten, waardoor pijn vermindert.

Het paard presteert beter, en heeft weer zin om te werken.

Het paard wordt vriendelijker en krijgt een beter humeur.

Het paard is eerder los en minder blessuregevoelig voor de wedstrijd of les. Een massage na de wedstrijd vermindert het verstijven van de spieren.

Een aantal paardenliefhebbers die je al voor gingen.

Review

16 september 2016

Hoi Ellen,

Ik vond het heel mooi en bijzonder hoe Finnie ontspannende bij de olie die je hem liet ruiken. Na de massage was hij helemaal zen.

Dankjewel liefs Loes

 

Review

15 december 2018

Lieve Ellen,

Dankjewel voor de fijne massage. Eshra heeft er echt van genoten gisteren. 

Vandaag in de les liep hij heel goed en hij was heel ontspannen. Ik ben er nog steeds van onder de indruk hoe hij liep.

De massagebehandeling is zeker een aanraden en voor herhaling vatbaar.

Liefs Dorothee 

Review

20 juni 2017

Hey Ellen,

Normaal gesproken schreeuwt Nafke alles bij elkaar als hij niet bij zijn vriendin Milou in de buurt zijn kan. Nu was hij de rust zelve en liep gewoon relaxt mee naar buiten, ondanks dat Milou binnen stond.

Milou was dagen na de massage nog steeds ontspannen. Zelfs tijdens de buitenrit. Echt super fijn om een relaxt paardje te hebben.

Liefs Jo & Anita

Praktische informatie

Afgestemd op jouw paard

De massagebehandelingen zijn afgestemd op jouw paardDe behandelingen vinden plaats in de stal of op de poetsplaats. Daar waar het paard zich het veiligste en meest vertrouwt voelt, in zijn eigen omgeving.

Ik stel geen diagnoses en iedere vorm van massage is geen vervanging van de zorg van een dierenarts.

Werkgebied

Mijn werkgebied bestaat uit Noord-, Midden en Zuid Limburg, Brabant, Belgisch Limburg, en een gedeelte van Nordrhein-westfalen (Duitsland)

Heb je interesse in een massage behandeling voor je paard, maar woon je niet in bovenstaand werkgebied? Neem dan gerust contact met mij op!

Afspraken

Afspraken kunnen telefonisch, per mail, per Whatsapp, SMS of via het onderstaand contactformulier gemaakt worden.

Afspraken dienen uiterlijk 24 uur voor de betreffende behandelingstijdstip afgezegd te worden, anders wordt de behandeling in rekening gebracht.

Reiskosten

Buiten een straal van 15 kilometer, rondom Selfkant-Tüddern geldt een reiskostenvergoeding van € 0,30 per kilometer.

(Tüddern ligt naast Sittard, net over de grens in Duitsland, postcode 52538)

Betaling

Het bedrag dient meteen vóór de behandeling contant of via een tikkie afgerekend te worden.

 

Als je nog vragen hebt.

Kunnen oude paarden ook gemasseerd worden?

Elk paard heeft er baat bij, ongeacht welke leeftijd en welke discipline.

 

Kan ik ook een massagebehandeling cadeau geven?

Ja, natuurlijk! Wat een leuk idee! Neem contact met mij op en dan maak ik een persoonlijke cadeaubon voor je.

Een massage inplannen voor jouw paard?

Neem contact op, dan stem ik kort met je af wat het beste aansluit bij de behoefte van het paard en plannen we een eerste massagebehandeling in.

6 + 9 =